Hipertensiunea arteriala si canicula

Hipertensiunea arteriala si canicula

Caldura excesiva poate provoca scaderea tensiunii arteriale, insolatie sau soc hipertermic

In timpul verii, expunerea la temperaturile extreme poate sa determine modificari ale tensiunii arteriale atat la persoanele care sufera de HTA asociata sau  nu cu alte afectiuni cardiovasculare cat si la persoanele sanatoase, mai afectati fiind copii si varstnicii.

Caldura excesiva produce cresterea temperaturii corpului, vasodilatatie cu accelerarea batailor inimii, accelerarea respiratiei, transpiratie excesiva cu pierderea de lichide si electroliti.

In cazul bolnavilor cronici dar si in cazul persoanelor sanatoase cu expunere  prelungita la temperaturi extreme ( exemplu: munca la temperaturi ridicate si umiditate mare) pot sa apara probleme grave de sanatate: extenuare termica, insolatie,  soc hipertermic, accident vascular cerebral. Din cauza vasodilatiatiei si a pierderilor excesive de lichide pot sa apara scaderi bruste ale tensiunii arteriale, respectiv lesinurile care apar pe strada.

Pacientii hipertensivi trebuie sa se prezinte la medic pentru adaptarea tratamentului

Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa stie ca la inceputul verii si mai ales in perioada caniculara, trebuie sa se prezinte la medicul curant pentru adaptarea tratamentului. Medicatia antihipertensiva are  efect de eliminare a apei  si electrolitilor (diererticele)  sau de dilatarea vaselor de sange pentru scaderea presiunii arteriale (vasodilatatoarele).

In cazul in care se suprapun efectele caldurii excesive cu actiunea medicamentelor antihipertensive pot sa apara scaderi periculoase ale tensiunii arteriale. 

Gastroenterocolitele sunt frecvente vara si pot produce hipotensiune severa

Vara creste si incidenta gastroenterocolitelor. Acestea se manifesta in principal prin varsaturi si diaree. Pierderile de lichide si electroliti pot produce scaderea marcata a  tensiunii arteriale in cazul in care se suprapune expunerea la caldura excesiva sau medicatia antihipertensiva.

Este important ca pacientii hipertensivi sa cunoasca aceste lucruri si sa se adrese medicului inca de la primele simptome.

Nu scadeti singuri dozele de medicamente!

Tensiunea arteriala nu este meteosensibila iar scaderile acesteia in timpul verii apar indirect prin efectele caldurii asupra organismului. Alti factori care pot contribui la valori mai scazute in timpul verii comparativ cu valorile de iarna sunt : alimentatia este  mai usoara, metabolismul este mai activ  si greutatea corporala scade, persoanele sunt mai active vara Nu toate persoanele insa prezinta scaderi ale tensiunii arteriale vara. Asocierea altor afectiuni, stresul,  excesul de sare si alcool, nerespectarea tratamentului prescris de medic dar si alti factori pot contribui chiar la cresteri periculoase ale tensiunii arteriale. Nu scadeti singuri dozele de medicamente antihipertensive ! Prezentati-va la medic pentru adaptarea tratamentului!

Masuri generale de protectie pe timp de canicula

  • Evitati deplasarile si expunerea la soare in intervalul orar 10.00-18.00.
  • Purtati imbracaminte lejera, palarie si ochelari de soare.
  • Folositi crème de protectie solara  cu factor de protectie ridicat
  • Hidratati-va corespunzator, prin consumul adecvat de lichide
  • Consumati alimente cu valoare calorica mica, predominant legume si fructe.
  • Evitati consumul de alcool, alimentele cu un continut mare de grasimi si sarea in exces
  • Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase).
  • Prezentati-va la medic pentru adaptarea tratamentului.
  • In perioada caniculara verificati mai des tensiunea arteriala!