Echipa Alphega: Cum a apărut MamaPan?

Irina Sorescu:Brutăria Socială Mamapan s-a născut din dorința de a oferi locuri de muncă stabile și decente unor mame aflate în situații de vulnerabilitate: mame care își cresc singure copiii, mame care nu au avut acces la educație și, prin urmare, nu aveau calificare profesională, trăind permanent într-o situație e incertitudine și precaritate, cu slujbe sezoniere și fără acces la asigurări de sănătate sau credite bancare.
Ne-am propus să oferim respect pentru eforturile angajatelor și un mediu de lucru prietenos, creând inclusiv un program de lucru atipic pentru domeniul panificației (fără tură de noapte), pentru a permite angajatelor să-și poată estiona problemele din familie.
În plus, ne-am dorit să dezvoltăm și o componentă de donații de produse sănătoase către copii și familii aflate în dificultate.


Echipa Alphega:
 Cât de greu a fost să puneți în practică misiunea acestei brutării speciale?

Irina Sorescu: Imaginați-vă o afacere la început de drum, condusă de o persoană fără experiență de antreprenoriat, care produce și vinde produse artizanale, de nișă, pâine cu maia și produse de patiserie numai din ingrediente naturale, fără drojdie industrială, conservanți, amelioratori, aditivi, arome artificiale, ceea ce înseamnă termene scurte de valabilitate și gust diferit față de obișnuințele consumatorilor, având angajate brutărese care nu au mai lucrat în domeniu și neprimind niciun fel de suport din partea statului, ca să înțelegeți cam cât de greu a fost să supraviețuim primilor 3 ani.

Echipa Alphega: Care este povestea primelor angajate?

Irina Sorescu: Primele angajate, din care 3 sunt încă în echipa MamaPan, erau toate mame singure. Doar una dintre ele mai lucrase în domeniu, într-o fabrică de pâine care se închisese și rămăsese fără slujbă și trebuia să-și crească cei 2 copii. O alta, ingineră de profesie, a ales să se angajeze brutăreasă la noi pentru a-și putea întreține cei 3 copii. Am mai avut în echipa de brutărese, la început, alte 3 mame singure care s-au calificat la noi și care nu mai avuseseră înainte un loc de muncă stabil. Lor li s-a adăugat o șoferiță, responsabilă cu livrarea produselor, care venea zilnic de la 30 de kilometri de casă pentru că în satul ei nu exista nicio oportunitate de angajare.

Echipa Alphega: Primiți des solicitări de angajare?

Irina Sorescu: Munca într-o brutărie artizanală e grea și presupune un program dificil, lucru în 2 schimburi, inclusiv duminica. Din acest motiv, nu primim des solicitări de angajare. Pe de altă parte, avem o echipă stabilă, multe dintre angajate sunt cu noi de la început sau de mai mult de 2 ani, însă este de fiecare dată o provocare atunci când e nevoie să angajăm persoane noi.Echipa Alphega: Ce considerați că ați putea schimba în mai bine la MamaPan?

Irina Sorescu: Cu siguranță este nevoie să ne concentrăm mai mult pe creșterea
vânzărilor și pe atragerea de fonduri de la companii private pentru programele
noastre de donații. Un plus de resurse ar conduce automat la creștere și ar scădea din presiunea cu care ne confruntăm zilnic. Acesta este motivul pentru care în
următoarea perioadă ne propunem să aducem în echipa MamaPan o persoană
entuziastă, care să acopere zona de fundraising.Echipa Alphega: Care este cel mai frumos lucru pe care l-ați trăit de
când ați înființat MamaPan?

Irina Sorescu:  Mi-e foarte greu să aleg un singur lucru pentru că am trăit în acești 3 ani și jumătate multe momente pe care uneori le numesc miracole, iar primul moment extrem de emoționant a fost chiar lansarea brutăriei. Au urmat, în fiecare an, întâlniri cu oameni minunați din companii care au decis să ne susțină prin sponsorizări și să ne ajute să supraviețuim, voluntari care ne-au oferit din timpul și expertiza lor. Apoi au fost evenimente în care am primit premii și recunoaștere pentru munca noastră și, desigur, momentele de maximă mobilizare a echipei în perioade foarte grele.Echipa Alphega: Cum faceți rost de rețete pentru produsele MamaPan?

Irina Sorescu: Toate rețetele noastre sunt create de Corina Munteanu, responsabila noastră de calitate, o persoană cu otorietate în lumea brutăriei artizanale și care se bucură de un mare respect din partea clienților noștri.


Echipa Alphega: De ce ați recomanda pâinea cu maia?

Irina Sorescu: Dincolo de faptul că are un gust special, autentic, pâinea cu maia este ușor digerabilă, hrănitoare, are un indice glicemic mic, nu creează intoleranțe sau alergii și nu balonează, în comparație cu pâinea făcută cu drojdie comercială, pentru că maiaua predigeră aluatul. O pâine modelată manual și coaptă în cuptor pe vatră nu se compară cu nimic.Echipa Alphega: Ce planuri de viitor aveți pentru MamaPan?

Irina Sorescu: Pentru anul 2019 ne-am propus deschiderea unui magazin propriu, este un plan la care ne gândim de ceva vreme și care începe să prindă contur.Echipa Alphega: MamaPan este implicată în multe proiecte frumoase, ajutor pentru persoane vârstnice, distribuție gratuită de pâine și produse de patiserie pentru copiii aflați în dificultate, participări la târguri de hrană sănătoasă. Cu siguranță nu vă este simplu... Cum reușiți să faceți față?

Irina Sorescu: Cu foarte multă muncă, minim 10 ore pe zi, uneori și în weekend, cu implicare în toate dimensiunile afacerii, de la producție, la vânzări, la comunicare și la management financiar, dar și cu ambiția de a duce mai departe acest proiect, indiferent de greutăți.Echipa Alphega: Cum le-a schimbat MamaPan viața mamelor care lucrează aici?

Irina Sorescu: Angajatele noastre au primit în primul rând stabilitate și respect. Apoi, au primit acces la o meserie și și-au schimbat pentru totdeauna statutul, de la persoane greu angajabile, la persoane pe care și le-ar putea dori orice angajator. Și, un lucru foarte important pentru ele, copiilor lor le e drag să vină la mama la serviciu, iar ele sunt un model pentru copiii lor.


Echipa Alphega: Cum se pot implica persoanele care doresc să vină în sprijinul MamaPan?

Irina Sorescu: Cea mai la îndemână formă de sprijin este aceea de a deveni client al Brutăriei MamaPan și de a recomanda și altora produsele noastre. Apoi, mai sunt mecanismele financiare puse la dispoziție de legislația fiscală, care nu sunt suficient accesate  de cetățeni, cum ar fi direcționarea a 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice și 20% din impozitul pe profit al companiilor. Și, de ce nu, donații în bani pentru susținerea programelor noastre adresate copiilor din centre de zi și bătrânilor care trăiesc singuri.