Tot ceea ce trebuie sa stii despre gripa.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre gripa.

Cum iti dai seama daca ai gripa.

Gripa este o afectiune acuta a cailor respiratorii, manifestata  prin tuse si durere la inghitire. Ea are la baza o afectare a celulelor ce captusesc caile respiratorii, ajungandu-se astfel la o inflamatie locala. Semnele si simptomele generale sunt febra, cefaleea, astenia fizica si durerile musculare. Responsabila de producerea gripei este infectia virala cu virusul gripal A, B sau C.

Din ce cauza poti avea o infectie gripala.

O idee gresita a multor persoane este aceea ca frigul provoaca gripa. De fapt, nu neaparat expunerea la frig este vinovata pentru gripa, ci mai degraba un sistem imunitar deficitar, care reactioneaza anevoios fata de infectia cu  virusurile gripale.

Cum se transmite.

Virusul gripal se transmite extrem de usor. Cea mai raspandita cale este saliva eliminata prin respiratie, stranut sau tuse de catre bolnavi sub forma de micro picaturi (picaturi Flugge). Acestea contin secretii cu flora patogena, inclusiv virusul gripal. Fiind usor purtate de catre curentii de aer, micro picaturile parcurg distante mari.

Asa se face ca se pot cantona pe haine, pe obiectele care ne inconjoara (clanta usii, bancnote, intrerupatoarele de lumina, obiecte de uz casnic), dar pot fi localizate si pe mana bolnavilor (este posibila si infectarea prin strangerea mainii daca apoi ducem mana la nas, gura sau ochi intrucat punem in contact cu mucoasa virusul gripal).

Ce complicatii pot aparea.

Desi pare inofensiva, nediagnosticata sau tratata necorespunzator, infectia gripala poate genera o serie de complicatii cu risc vital:

 • pneumonie gripala – cea mai severa complicatie, ce se manifesta sub forma unei gripe acute care nu se remite, ci evolueaza cu febra persistenta, dispnee si cianoza;
 • pneumonie bacteriana secundara – pacientii cu aceasta complicatie raspund la tratamentul cu antibiotice;
 • agravarea bronsitei cronice si a astmului;
 • miocardita si pericardita;
 • Sindromul Reye (complicatie potential mortala care afecteaza creierul si ficatul ca urmare a administrarii de Aspirina la o persoana cu gripa);
 • afectiuni ale sistemului nervos: encefalita, mielita transversa  si Sindromul Guillain-Barre (aparitia atoniei musculare, disparitia reflexelor, aparitia paresteziilor localizate si chiar a paraliziilor).

Cum se trateaza infectia cu virusul  gripal.

Gripa se vindeca cu tratament intr-o saptamana si fara tratament in 7 zile.

Pentru a evita eventualele complicatii, cat si pentru confortul propriu, tratamentul va fi unul care sa amelioreze simptomele. Medicamente pe baza de paracetamol, ibuprofen, ceaiuri, siropuri, repaus la pat.

Concomitent cu tratamentul medicamentos, se recomanda:

- odihna (7-8 ore/noapte), oboseala slabind sistemul imunitar si favorizand aparitia infectiilor gripale;

- consumul mare de lichide (ceaiuri, supe);

- evitarea fumatului si a consumului de alcool.

Ce sa faci sa te feresti de gripa.

 • Vaccineaza-te cu vaccinul antigripal.
 • Evita aglomeratia sau grupurile mari de oameni.
 • Aerul conditionat care produce caldura sau aerul uscat din apartament afecteaza mucoasa nazala si favorizeaza inmultirea unora dintre virusurile care provoaca afectiuni ale cailor respiratorii superioare. Asadar, umidifica aerul folosind recipiente cu apa pe care sa le asezi apoi pe calorifere.
 • Aeriseste camera in care lucrezi sau te odihnesti.
 • Spala-te cat mai des pe maini cu sapun pentru a te apara impotriva raspandirii virusurilor.
 • Alimenteaza-te corespunzator! Mananca multe fructe – mai ales citrice, deoarece ele contin o cantitate mare de vitamina C. Apoi nu uita de legume si produse lactate, intrucat intaresc sistemul imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor de orice natura.

Antibioticele nu te scapa de gripa!

Daca pentru un tratament eficient, gandul te duce imediat la antibiotice, ar fi bine sa renunti. Gripa este determinata de un virus si nu de infectia cu o bacterie, iar antibioticele sunt eficiente doar in lupta cu bacteriile. Asadar, in cazul gripei, antibioticele nu au aproape niciun efect, decat daca este complicata cu o suprainfectie bacteriana.

Marea greseala este sa preferi sa te tratezi singur, cu ceea ce crezi ca ar functiona, in loc sa apelezi la sfatul unei persoane competente: un doctor, un farmacist.

Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni. Ne bucuram ca iti putem spune cum se manifesta gripa.

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre gripa din articol.