Am racit. Merg la serviciu?

Am racit. Merg la serviciu?

Situaţia medicală existentă la nivel mondial de peste un an a permis adaptarea multor companii şi instituţii publice la noile necesități de lucru de la distanţă. În acelaşi timp, există domenii profesionale în care prezenţa fizică la serviciu este absolut necesară. Cum acţionăm atunci când suntem răciţi, pentru a ne menaja organismul şi, mai ales, pentru a nu ne contagia colegii?

Atenţie la simptomele răcelii

Simptomele clasice ale unei răceli sunt: rinoree şi congestie nazală, strănut, durere în gât, dureri sinusale, de cap şi musculare. Pot evolua gradual spre tuse, frisoane, transpiraţie şi letargie, uneori însoţită de o stare subfebrilă sau febră uşoară. În funcţie de severitatea lor, veţi putea lua decizia de a sta acasă, pentru câteva zile, până la ameliorare, sau nu. Atunci când simţiţi o uşoară usturime în gât, rinoreea nu este abundentă şi puteţi respira liber, nu aveţi frisoane, iar starea generală este bună, puteţi merge la serviciu.

Durerile de cap, musculare, transpiraţia şi starea generală alterată sunt semnale că organismul are nevoie de odihnă, iar perfomanţa profesională poate fi afectată. În acest caz, se recomandă repaos la domiciliu. Dacă aveţi senzaţie de greaţă şi vomă, nu mergeţi la serviciu. De asemenea, o temperatură de peste 37° C este o atenţionare că trebuie să rămâneţi acasă, până la minimum 24 de ore după ce febra a trecut.

Răceala este contagioasa?

Răceala reprezintă o infecţie virală respiratorie, contagioasă cu până la două zile înainte de debutul simptomelor, după ce acestea s-au instalat şi până la ameliorarea lor. Aşadar, puteţi împrăştia virusul înainte de primele semne clare de viroză, însă odată ce acestea devin evidente este cazul să luaţi măsuri pentru a limita răspândirea. Rămâneţi la domiciliu dacă nu vă simţiţi bine.

Dacă prezenţa la serviciu este obligatorie, păstraţi distanţa față de colegi, purtaţi mască, tuşiţi sau strănutaţi în batiste de unicӑ folosinţӑ, pe care să le aruncaţi apoi la gunoi, nu vă atingeţi faţa, igienizaţi frecvent mâinile şi suprafeţele pe care le atingeţi. Urmaţi aceleaşi măsuri de precauţie şi faţă de membrii familiei.   

Remedii pentru răceală

- Odihnă minimum 8 ore pe noapte;

- Hidratarea cu apă, ceaiuri cu miere şi supe calde este esenţială, întrucât fluidifică secreţiile şi permite o respiraţie mai uşoară, decongestionând natural căile aeriene;

- Consumul de fructe bogate în vitamina C: citrice, kiwi, fructe de pădure şi de legume proaspete bogate în antioxidanţi, cu rol antiinflamator: roşii, legume cu frunze verzi susţin vindecarea şi scad inflamaţia;  

- Utilizarea de decongestionante nazale şi antiinflamatoare nesteroidiene: paracetamol şi ibuprofen, cumpărate din farmacii.